Veel belangstelling Inspiratieconferentie GGZ

Veel belangstelling Inspiratieconferentie GGZ

Woensdagmiddag 12 oktober was de derde Inspiratieconferentie. Er waren zo’n 150 deelnemers vanuit gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders in het Achmea Congrescentrum met Zilveren Kruis als host.

Ervaringsdeskundige Sietse Oukes (“Mijn diagnose? Als eerste: mens!”) zette de toon voor de middag met zijn lied ‘Geloof in eigen kracht’.

 

Hij drong aan op de inzet van ervaringsdeskundigen bij het werken aan herstel. “Ik noem mezelf hoopgever want we kunnen zoveel voor elkaar betekenen, onderschat dat niet!”

Sterk team

  Gastspreker
  Philip Delespaul (professor Innovations in Mental Health, Maastricht University) en schrijver van De nieuwe GGZ) ziet de gemeenten, zorgverzekeraars, de GGZ en de nieuwe GGZ-beweging als een sterk team met een verantwoordelijke opgave. Hij schetst vervolgens een indringend beeld van de stand van de Nederlandse GGZ. “In heel Europa is het aantal klinische bedden gedaald, behalve in Nederland. Ik verbaas me er dan over dat de discussie over verwarde personen weer gaat over het aantal opnamebedden en niet over
  onze visie en aanpak op herstel. Want daarin is een wereld te winnen! Hij dringt aan op een gezamenlijke aanpak en implementatie van herstel, gericht op het ontwikkelen van weerbaarheid vanuit eigen regie. Een integrale aanpak die over de domeinen heengaat. En waarvoor samenwerking tussen onder andere gemeenten en zorgverzekeraars een van de  sleutels is.

Een op de twee
Wat Philip Delespaul in zijn presentatie aangeeft - een op de twee mensen in Nederland krijgt zelf te maken met psychisch lijden. 90 procent van de Nederlander is in zijn sociale omgeving bekend met iemand die psychisch lijdt -  wordt direct bewezen als José Manshanden Olivier Gerrits (directeur Zorginkoop Zilveren Kruis) introduceert. Olivier vertelt open over zijn ervaring met situaties in familie- en vriendenkring.

Inhoud gaat voor bekostiging
Olivier Gerrits benadrukt in zijn gesprek met José dat bij alle veranderingen in de GGZ, niet de wijziging van de bekostiging voorop staat, maar de inhoud. “Laten we samen met partijen onderzoeken en ontwikkelen wat het beste werkt om cliënten beter te helpen met daarbij meer aandacht voor herstel.’’  Hij geeft als voorbeeld de dertien EPA-taskforces die met hulp van Zilveren Kruis zijn opgezet. Olivier is ervan overtuigd dat de inzet van ervaringsdeskundigen in de GGZ een belangrijke motor is voor vernieuwing. Ondanks dat hiervoor geen officiële betaaltitel is, stimuleert Zilveren Kruis dit ook financieel. Gerrits roept de aanwezigen op om aan te geven waar ‘regels’ in de weg zitten van vernieuwing. Hij hoort het graag, als hij kan helpen moeilijkheden uit de weg te ruimen.

Taai en weerbarstig
In de paneldiscussie (met Elsbeth de Ruijter – bestuurder Ingeest, Karin Boudewijns – gemeente Amsterdam, Naomi de Rooy – voorzitter cliëntenraad Arkin, Reina van Cadsand - gemeentestrateeg Zilveren Kruis en Erik Giethoorn - wethouder in Hoogeveen) wordt met veel gedrevenheid en ambitie gesproken over de gewenste vernieuwing. Er zijn al concrete projecten aan de gang, maar de praktijk blijft een uitdaging. We praten als partijen wel erg veel, zou het accent nog niet meer moeten liggen op doen? Naomi  van de cliëntenraad pleit voor stevige invloedrijke cliëntenraden, waarbij ook veel aandacht moet zijn voor destigmatisering.Elsbeth de Ruiter van Ingeest stelt voor om ‘harde’ doelen te stellen voor de GGZ, bijvoorbeeld: ‘’30% minder suïcide. Laat ieder daarin dan zijn rol pakken en hier keihard aan werken.”

In zes workshops maakten de deelnemers kennis met mooie projecten en initiatieven van diverse gemeenten & verzekeraars op het gebied van (vernieuwde) GGZ.  
Alle informatie van de conferentie vind je hier.

Helaas liet de techniek ons in de steek bij het vertonen van het zorgvuldig gemaakte filmpje met Martijn Kole. Kijk het filmpje via deze link! Het is de moeite waard.

 

print
Facebook Linkedin Email Twitter Google plus