Leerzame uitwisseling op eerste Expertmeeting

Leerzame uitwisseling op eerste Expertmeeting

Ruim vijftig experts waren donderdag 7 september in Zwolle bij de eerste Expertmeeting van het Jongeriusoverleg. Samen gingen ze aan de slag met de boeiende opgave: 'Integrale zorg, hulp en ondersteuning voor ouderen, over de schotten heen.'
"Een taaie opgave", aldus José Manshanden (voorzitter Jongeriusoverleg) waarop veel wordt ontwikkeld en waarin ook nog veel te leren valt. vooral van elkaar! José vertelt dat na de Inspiratieconferenties is gezocht naar een nieuwe vorm van uitwisseling die verder gaat dan inspireren alleen. Want: hoe brengen we, als zorgverzekeraars en gemeenten, bepaalde initiatieven een stap verder? Wat zijn lerende elementen van andere projecten waar je zelf ook weer verder mee komt?"

Na de uitleg van de nieuwe werkvormen in Leerlaboratoria en Reflectietafels was het woord aan een mantelzorger; juist omdat het zo belangrijk is om de praktijk van cliënt/mantelzorger en professional als uitgangspunt te nemen. Zij vertelde over haar ouders, de zorg voor elkaar en de zorg en ondersteuning die ze kregen. Na haar bijzondere verhaal én het formuleren van de eigen opgave en verwondervraag van iedere expert, was het tijd voor de Leerlaboratoria. Hierin keken we in kleine groepen naar een initiatief of project. Wat werkte er? Waardoor? Waar was het moeilijk? Hoe kwam je daar doorheen? Welke punten worden herkend door de experts? Wat zouden zij dit project adviseren?
In Reflectietafels sprak iedere deelnemer vervolgens verder over zijn of haar opgave. Als je straks weer thuis bent, wat neem je dan mee? En wat is jouw vervolgstap?

We kijken terug op een zeer boeiende eerste meeting, waarin experts elkaar veel te vertellen hadden en samen leer- en aandachtspunten deelden. Zowel inhoudelijk als procesmatig over samenwerking, sturing etc. We bedanken de drie initiatieven voor hun openheid (soms ook kwetsbaarheid) en de positieve motivatie hun ervaringen met anderen te delen!

Omdat deze opzet voor het Jongeriusoverleg nieuw is en de organisatie ook graag wil leren, krijgt iedere deelnemer binnenkort een evaluatiemail. Heb je nu al tips of aandachtspunten? Laat het ons weten via info@versterkensamenwerking.nl

Lees hier meer over de Expertmeeting. Download de factsheets van de drie Leerlabs of lees een interview met de mantelzorger.
Op 15 november is een Expertmeeting over Preventie in Haarlem (de meeting van 4 oktober is verschoven naar 15 november). Ben je expert op dit gebied? Meld je dan vast aan! 
 

 

print
Facebook Linkedin Email Twitter Google plus