Inspiratieconferentie Jeugd 18-/18+

Inspiratieconferentie Jeugd 18-/18+

Woensdag 7 september legde het Jongeriusoverleg haar tweede etappe af. Dit keer in Utrecht met het thema Jeugd 18-/18+. Gezien de vele aanmeldingen een thema dat velen bezighoudt, zowel gemeenten, zorgverzekeraars als zorgaanbieders, ouder- en wijkorganisaties.

Nadat dagvoorzitters-duo José Manshanden (voorzitter Jongeriusoverleg) en Rutger Hageraats (directeur NJI) de Inspiratieconferentie inleidden, startte het gesprek met jongere Michael le Blonge. Michael hield ieder bij de les met zijn scherpe reflectie over zijn 18de jaar: “Ik was even helemaal klaar met Jeugdzorg. Gemeente en Jeugdzorg hadden mij in die tijd vast moeten houden. Dat was, achteraf gezien, veel beter voor me geweest.” Michael vertelt eerlijk over de schulden die hij vanaf zijn 18de opbouwde onder andere doordat hij geen idee had van de kosten van zorgverzekering en de maandelijkse kosten van zijn medicijnen. “Als je geen sociaal vangnet hebt of ouders die je hierin begeleiden, dan loopt dat heel snel op.” Gelukkig  gaat het nu goed met Michael en werkt hij als ervaringsexpert.

 Vervolgens was het woord aan bijzonder hoogleraar Therese van Amelsvoort die vertelde over de ontwikkeling van een jeugdige naar volwassenheid. Therese: "Meerderjarig is niet hetzelfde als volwassenheid. Het is geen tijdstip of moment." In een heldere uitleg nam ze de deelnemers mee in de ontwikkeling van jongeren en het belang van goede en tijdige! behandeling/ondersteuning. “Het is een cruciale fase te meer omdat dan psychiatrische aandoeningen zich kunnen openbaren.” 

André Rouvoet (voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland) verklaarde in zijn toespraak de verschillende systeemwerelden 'achter' de Jeugdwet en Zorgverzekeringswet. "Maar een verklaring is geen verontschuldiging" We moeten schulden bij jongeren voorkomen én voorkomen dat jongeren uit behandeling moeten vanwege de financiering. Hij pleitte voor het meer benutten van ‘Scharrelruimte’ en gaf tien tips voor goede samenwerking. Lees hier de samenvatting van zijn toespraak.

In een panelgesprek spraken Fleur Imming (wethouder Amersfoort), Janine Groeneveld (Menzis), Jan Menting (Yulius) en Michael le Blonge verder over tips, goede samenwerking en aandachtspunten.  Het tweede gedeelte van de conferentie vond plaats in diverse workshops. Lees hier de verslagen, download diverse presentaties (waaronder die van Therese van Amelsvoort), foto's en allerlei informatie.

Tip: lees het Reflectieblog over deze bijeenkomst 'Er gaat niemand boven Geke uit Groningen' van Otto van de Vijver. 
.

print
Facebook Linkedin Email Twitter Google plus